קבוצות מים שקטים הן קבוצות המשלבות דינמיקה קבוצתית, אימפרוביזציה ותיאטרון פלייבק להתגברות על חרדה חברתית
מטרת הקבוצה היא יצירת מרחב בו ניתן יהיה להתנסות במגוון אינטראקציות וסיטואציות חברתיות באופן בטוח ולא שיפוטי, מתוך הבנה שחלק בלתי נפרד מהתגברות על חרדה חברתית היא חשיפה הדרגתית לסיטואציות כאלה ושינוי היחס אליהן ממשהו מאיים למאתגר ואפילו מהנה.
מה עושים בפגישות הקבוצה?
פגישת קבוצה אורכת שעתיים ומשתתפים בה 8-12 חברים. הפגישה משלבת קבוצת יחסים בין אישיים ותרגילי חשיפה מובנים.
קבוצת יחסים בין אישיים היא הזדמנות לשתף ולהתבטא בקבוצה קטנה, להחשף ברמה אישית ורגשית, לתת ולקבל פידבק, ללמוד אודות הצורה שבה אנחנו מתנהגים ונתפשים בעיני אחרים ולבדוק צורות התנהגות אלטרנטיביות. אנו רואים את פתוח היכולת להתבטא ולהביא תכנים רגשיים ואישיים במסגרת קבוצתית כאחת המטרות החשובות של הקבוצה.
תרגילי חשיפה מובנים מאפשרים חשיפה במגוון צורות ואפנים: מול קהל, בקבוצה ואחד על אחד. במסגרת זו נתנסה בתרגילי אימפרוביזציה ותאטרון המפתחים ספונטניות ועמידה מול קהל, הרצאות ודיבייטים לא מתוכננים, שימוש באמנויות (תנועה, פסיכודרמה, אמנות פלסטית) ככלי לחשיפה אישית וביטוי עצמי וסימולציות של אירועים יומיומיים לעתים חברים מסתייעים בקבוצה כדי לתרגל “על יבש” סיטואציות שבהן הם נתקלים בחיי היום-יום, לדוגמה: הצגת נושא לימודי בפני קהל, שיחה עם דמות סמכותית כגון מרצה או מנהל, מפגש עם בן המין השני וכו’.
תיאטרון פלייבק – תיאטרון פלייבק הוא סוג של תיאטרון אימפרוביזציה בו השחקנים שומעים סיפור מהקהל ומחזירים אותו באמצעים דרמטיים – במשחק. במסגרת הקבוצה השחקנים והקהל הם אחד. חבר קבוצה מתנדבר לחלוק איתנו סיפור – אירוע חיים – קטן או גדול ואנחנו חברי הקבוצה מחזירים את הסיפור כפי שהבנו אותו בדרכנו באימפרוביזציה. המספר מרשה לנו להיכנס לעולמו ואנחנו מרשים לעצמנו להגיב, להתחבר ולהופיע מול שאר הקבוצה כשהסיפור מפעיל אותנו. השיטה מאתגרת ומעמיקה יכולות של תקשורת, אמפתיה והבעה עצמית
איך זה עובד?
מומלץ לקרוא את המאמרים הבאים:
שימוש בתיאטרון ושיטות אימפרוביזציה כטכניקה להתגברות על חרדה חברתית – המאמר מסביר את היתרונות היחודיים של אימפרוביזציה ככלי להתגברות על חרדה חברתית
טיפול קבוצתי בחרדה חברתית באמצעות תיאטרון פלייבק – המאמר מסביר את הבסיס התיאורטי לשימוש בתיאטרון פלייבק ככלי להתגברות על חרדה חברתית
להתגבר על חרדה חברתית בקבוצת יחסים בין אישיים – המאמר מסביר מהי קבוצת יחסים בין אישיים וכיצד ניתן להשתמש בה על מנת להתגבר על חרדה חברתית
איפה מתי ואיך מצטרפים?
הצטרפות לקבוצה מותנית בפגישת ייעוץ צרו קשר איתנו ונשמח לחזור אליכם על מנת לתאם פגישה.
לפירוט אודות שעות הפעילות של הקבוצות השונות:
מטרות הקבוצה
- הקניית ספונטניות ונינוחות במצבים חברתיים
- קבלה עצמית והפחתת ביקורת עצמית
- פיתוח ושיפור של ביטחון עצמי והערכה עצמית
- תמיכה חברתית
- שיפור מיומנויות ויכולות של תקשורת בין אישית
- ביטוי אותנטי מול קהל בקבוצה ובאחד על אחד
- צמיחה אישית
קצת על חרדה חברתית
חרדה חברתית בדרך כלל מופיעה לראשונה בתחילת גיל ההתבגרות, אבל הרבה פעמים ניתן להבחין עוד קודם בנטייה לביישנות. אופייני לסובלים מחרדה חברתית החשש מפני השתתפות באירועים חברתיים, ודאגה מכך שלא יצליחו לתפקד בהתאם לציפיות ולכן תיגרם להם מבוכה והשפלה. מכיוון שהחרדה גורמת לסבל כה רב לפעמים הם יעדיפו להימנע מהמצב מעורר החרדה. מצד שני ההימנעות בתורה גורמת לצער, תחושה של “פספוס”, ואי מיצוי של החיים. דוגמאות אופייניות למצבים מעוררי חרדה חברתית הם: דיבור לפני קהל, פתיחה בשיחה עם אדם זר, שיחה עם בעל סמכות (למשל מורה או מנהל), השתתפות במסיבה, שיחה עם בן המין השני ועוד…
האם אני מתאים לקבוצה?
מתאים לקבוצה כל מי שמרגיש אי נוחות בסיטואציות חברתיות ולא משוחרר כפי שהיה רוצה.
אם אתה מבקש לשפר את תחושתך ומידת הספונטניות שלך במצבים כאלה הקבוצה מתאימה לך.
אם אתה רוצה ומוכן לחלוק את עולמך הפנימי עם אחרים ומאמין שתוכל ללמוד משהו על עצמך באמצעות אחרים בקבוצה – הקבוצה מתאימה לך
אם אתה מרגיש שלעתים קרובות בחברת אנשים, מכרים, ולפעמים אפילו בחוג המשפחה, אתה מוצא את עצמך בסיטואציות שהיית רוצה להגיד דבר מה אך ביקורת עצמית עוצרת אותך. אם אתה מנסח שוב ושוב את המשפטים בראשך, מנסה להגיע לתוצאה האופטימלית, כך שתישמע מעניין ומרתק, ולבסוף מרוב שאתה הופך בדבר השיחה כבר המשיכה הלאה ומה שיש לך להגיד כבר לא רלוונטי, ייתכן שהקבוצה מתאימה לך.
מרבית חברי הקבוצה מתאפיינים ברגישות, עדינות ואינטליגנציה. תכונות יפות אלה לפעמים מקשות על יכולתם להרגיש בנוח משוחררים וספונטניים במסגרות חברתיות שונות.
לפני הצטרפות לקבוצה תתבצע שיחת התאמה, ייבחנו הצרכים – והאפשרויות, להתאמה מירבית ומדוייקת לכל אחד ואחת.
יתרונות
- קבוצה הומוגנית. הקבוצה מיוחדת לסובלים מחרדה חברתית ולהם בלבד. לפעמים נמצא חרדים חברתית מגיעים לקבוצות למיומנויות חברתיות ומוצאים את עצמם בחברת אנשים שאינם מתאימים להם – אנשים המתקשים בקריאת קודים חברתיים ולפיכך מתקשים לתפקד בחברה. החרדים חברתית מאופיינים ברגישות יתר והקשיים שלהם קשורים יותר לפחד ומתח שהם חשים בחברה, במקומות בהם הם מרגישים בטוחים תפקודם החברתי בדרך כלל טוב ואף יותר מכך – אז באה לידי ביטוי יכולת האמפתיה הגבוהה שלהם ותחושת הנעימות שהם מקרינים סביב.
- שלוב בין תמיכה והנאה מצד אחד, לבין הנעה להתמודדות מצד שני.
- הקבוצה אינה קבוצה “טיפולית”. הקבוצה מתאימה גם למי שמרגיש צורך לשפר את תפקודו החברתי על רקע של רגישות יתר אך אינו מעוניין או שאינו זקוק ל”טיפול פסיכולוגי”. הדבר מתבטא באופי החברים ובאווירה בקבוצה.
- מצד שני הקבוצה גם אפקטיבית כהשלמה לטיפול פסיכולוגי פרטני עבור מי שמחפש הזדמנויות להיחשף ולהתמודד עם סיטואציות חברתיות באווירה נעימה ותומכת. הדגש הוא על יצירת איזור מוגן (“מעבדה”) בו יוכלו המשתתפים להתנסות ולהנות מאינטראקציות חברתיות.
- הקבוצה עושה שימוש בתרגילים ייחודיים מתחום התיאטרון והמשחק המותאמים במיוחד עבור אנשים המתמודדים עם חרדה חברתית.
- משתתפי הקבוצה כולם מתמודדים עם קושי חברתי על רקע של חרדה חברתית ולא על כל רקע אחר. הקבוצה מורכבת מאנשים רגישים, נעימים ואיכותיים.
- קבוצת רכבת. הקבוצה פועלת במתכונת של קבוצת רכבת בה חברים חדשים מצטרפים כל העת ואחרים עוזבים בזמנם. מבנה ייחודי זה מאפשר התנסות חוזרת ביצירת קשרים חדשים ומאפשר שיוף ושיפור של יכולת חברתית זו.