עוד תוצאות

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

 יציבות בתוך חוויות מציפות – תרגול מיינדפולנס עם מטאפורת ההר

יציבות

אנשים רגישים מאוד לעיתים מתארים את החיים כמציאות מציפה, שבה כל חוויה חיובית או שלילית עשויה לערער את יציבותם. לדוגמה, הערה שהבוס בעבודה אמר עשויה להרגיש כמו מכה קשה שמערערת את כל היום. גם אירועים חיוביים, כמו התרגשות לקראת נסיעה לחו"ל, יכולים להכביד על היכולת להתרכז ולהתמודד עם משימות אחרות. רגישות גבוהה לפעמים יוצרת חווית חיים סוערת ומתסכלת והרגשה שהיום יום הוא כמו רכבת הרים רגשית.

עם זאת, חשוב להבין שלא חייבים לחוות את החיים בצורה כזאת. תרגול מיינדפולנס יכול לעזור לפתח יציבות פנימית ולחוות את החיים בצורה רגועה יותר, גם כאשר סביבנו יש התרחשויות שונות ומגוונות. דרך תרגול מיינדפולנס, אפשר ללמוד להתבונן בחיים ממקום יציב, מבלי להיות מוצפים או חסרי יציבות מכל אירוע או חוויה.

אחת ממטאפורות המיינדפולנס שיכולה לעזור לנו להרגיש יציבים היא מטאפורת ההר.
ההר מסמל יציבות, כוח ועמידות. הוא עומד איתן, נטוע עמוק באדמה, לא זז גם כאשר יש סערות, רוח או שלג. באופן דומה, אנו יכולים ללמוד לפתח יציבות פנימית שתאפשר לנו להתמודד עם כל מה שמגיע לחיינו — תחושות, מחשבות או מצבים רגשיים — ממקום יציב ומאוזן.

מומלץ לבצע את את התרגול לא רק ברגעים של מצוקה גדולה מידי, אלא גם על "יבש" ברגעים שאנחנו יחסית רגועים . ככל שנתרגל את מטאפורת ההר כשאנחנו לא מצויים באי-יציבות, כך נוכל להיעזר בה יותר כשהחיים יאתגרו אותנו.

תרגול מיינדפולנס עם מטאפורת ההר

  1. בחרו הר: תזכרו בהר שביקרתם בו לאחרונה, או בחרו תמונה של הר שאתם מתחברים אליה. יכול להיות גם ציור או כל דבר אחר שמחבר אתכם לרעיון ולחוויה של הר.
  2. דמיינו את עצמכם כמו הר: שבו על כסא או עמדו ודמיינו את עצמכם כאילו הייתם הר, דמיינו את הראש שלכם כפסגת ההר ואת גופכם כמרגלות ההר שנטוע עמוק באדמה. תנו לעצמכם להתחבר לתחושת הכבדות והעוצמה של ההר, ממש תרגישו את הגוף כבד ויציב.
  3. ההר כמארח: ההר חשוף לכל מה שמתרחש סביבו — עננים, סופות, חיות שדרות עליו, צמחים שצומחים עליו. ההר לא זז ולא מגיב למתרחש. הוא רק נמצא שם, יציב ושקט, מתבונן. דמיינו את ההר ואת הצמחים והעצים שצומחים עליו, את החיות המטיילות עליו, את מזג האוויר המשתנה לפי עונות השנה ותתחברו לחוויה של ההר הנוכח בעולם ומארח את כל התופעות הללו.
  4. התחילו להתבונן בתחושות שלכם: כשתחוו תחושות גופניות, חשבו עליהם כעל חיות או תופעות שמטפסות על ההר. אפשר להתבונן בתחושה בגוף כאורח שמגיע ומעורר את תשומת הלב, אך ההר לא שופט או מגיב. הוא פשוט מקבל את כל התופעות שמגיעות אליו ומאפשר להן להיכנס וללכת.
  5. התבוננות יציבה: בכל פעם שאתם חשים במשהו בין אם זה מחשבה שמגיעה, תחושה גופנית או רעש או גירוי חיצוני, נסו להתבונן בזה כמשהו שמגיע אליכם כמו חיה או תופעה שמטפסת על ההר. אתם לא צריכים להילחם בזה, רק להתבונן בו מהזווית היציבה של ההר, כמו הר שמארח את כל מה שעובר לידו.

מצורף כאן תרגול מוקלט לשימושכם.

 

מהות התרגול

התרגול מסייע לפתח יציבות רגשית. כמו ההר, אנחנו יכולים להיות יציבים, נוכחים ושקטים, גם כאשר אנחנו חווים סערות פנימיות. המטרה היא לא לשנות את מה שמגיע ולנסות להמנע מהסערה אלא ללמוד לקבל את כל החוויות — טובות ורעות — ממקום של יציבות פנימית.
תרגול זה מתאים במיוחד לאנשים שמרגישים ששינויים סביבתיים או פנימיים משפיעים עליהם מאוד. זהו כלי יעיל להתמודדות עם הצפה רגשית ותחושת חוסר יציבות, והוא גם יכול להוות עזר מעולה לרגעים של אי-יציבות רגשית.

כל שאתם צריכים לעשות בזמן סערה או הצפה זה להתחבר לתחושת ההר ולהרשות לעצמכם להרגיש מתוך מקום יציב, מקבל ונוכח. זה לא תמיד קל או פשוט אך תרגול והתמדה בהחלט משתלמים ויכולים להוסיף יציבות ותחושת ביטחון לחיים.

 

כותבת המאמר: נועם באומגרטן, עובדת סוציאלית ומדריכת הורים, בעלת תואר שני (MA) מטפלת רגשית בחרדה ורגישות גבוהה. ניתן לפנות ישירות לנועם דרך עמוד טיפול פרטני לאנשים רגישים מאוד.

ליצירת קשר

ובדיקת התאמה

* למי שפונה עבור אדם אחר, למי שמקבל תמיכה מביטוח לאומי על רקע נפשי ולבעלי לקות תקשורת (ASD) אנא לחצו כאן לעוד אפשרויות >>